06 28925476     info@dvangijzenfysiotherapie.nl      

Dry Needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een techniek waarbij er met een dunne, niet holle, naald in de spier wordt geprikt. Er wordt dus geen vloeistof de spier ingebracht. Door middel van een speciale techniek kunnen de spieren snel en langdurig ontspannen. Het effect is meestal snel merkbaar.


Verschil met accupunctuur

Bij accupunctuur worden meerdere naalden oppervlakkig in het lichaam gezet. Bij dry needling wordt er meestal één naald gebruikt, waar kortdurend een spier mee wordt geprikkeld. Daarnaast werkt de methode op specifieke punten in de spier (triggerpoints) en niet op energiebanen, zoals bij accupunctuur wel het geval is.


Triggerpoint

Een triggerpoint is een knoop in de spier, die naast lokale pijn ook uitstralende pijn veroorzaakt. Deze knoop kan ontstaan door onder andere sportletsel, overbelasting, immobilisatie of voetafwijkingen. Triggerpoints kunnen zich uiten in:

  • Pijn / stijfheid
  • Bewegingsbeperking
  • Krachtverlies


Wat doet de fysiotherapeut?

Naar aanleiding van een intakegesprek en onderzoek kan de therapeut, in samenspraak met jou, ervoor kiezen om dry needling toe te passen. Wanneer er sprake is van pijn vanuit triggerpoints die direct gerelateerd zijn aan jouw klacht, kan het een uitkomst zijn. Daarnaast wordt er ook gekeken naar andere factoren die van invloed kunnen zijn op de klacht. Zo wordt dry needling gezien als extra toepassing en niet als dé oplossing.


Is de behandeling pijnlijk?

Tijdens de behandeling zal de fysiotherapeut met een dunne naald de triggerpoint van de spier aanprikken. Het inbrengen van de naald voelt men nauwelijks. Wanneer de naald in contact komt met de triggerpoint gaat dit gepaard met een korte aanspanning (twitch). Dit kan aanvoelen als een schokje of kramp. Bij de eerste behandeling wordt er een beperkt aantal keer geprikt, om te kijken hoe je er op reageert.


Wat kost dry needling?

Dry needling is een behandelmethode binnen het vak fysiotherapie en wordt daarom gezien als een reguliere fysiotherapiebehandeling. Indien fysiotherapie in jouw aanvullende zorgpakket zit, worden de kosten van de behandeling gedeclareerd aan jouw zorgverzekeraar. Ben je niet verzekerd voor fysiotherapie? Bekijk dan de tarieven.